Mi a teendő, ha közterületen baleset éri Önt?

 

Számos okból érheti az embert baleset az utcákon, és ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, vajon ki tehető ezért felelőssé? Ebben szeretnénk némi segítséget nyújtani Önöknek az alábbiakban.

 

- A járdák és közutak rendszeres takarításáért és a téli hónapokban a jég- és balesetmentes közlekedés biztosításáért különböző szervezetek felelősek.

- A közutak tisztán tartása a helyi önkormányzat feladata, míg a különböző járdaszakaszok rendben tartása az ott található ingatlanok, cégek, boltok tulajdonosát terheli, így amennyiben ilyen elcsúszásos baleset éri Önöket, amely a járda/út síkosságára vezethető vissza, jogosan léphetnek fel kártérítési igénnyel velük szemben.

- Ugyancsak sérülést okozhatnak az épületekről lehulló különböző tárgyak is.

- Ha a balesetet egy épület darabjainak lehullása okozza (pl: vakolat, tetőcserép, ledőlő kémény), ezért az épület tulajdonosa a felelős, kivéve ha be tudja bizonyítani, hogy a karbantartási szabályokat semmilyen pontban nem sértette meg.

- Ha valamilyen céges hirdetőtábla, reklámplakát leesése okoz bennünk kárt, a felelősség azt illeti, akinek üzleti érdekét szolgálta az említett tábla kihelyezése.

- Ha egy lakásból kidobott tárgy okoz sérülést, a lakás bérlője/használója/tulajdonosa a felelősségre vonható személy.

- A háziállatok által okozott kár (pl: közúti baleset, harapásos sérülés) megtérítése általában az állat tulajdonosát terheli.

- Abban az esetben, ha a károsult viselkedése befolyásolta a kialakuló helyzetet (pl: belépett az állat számára elkerített területre, ingerelte az állatot), az állattartó akár teljesen mentesülhet is a felelősség alól, vagy kármegosztást eredményezhet.

- Az emberi birtokban lévő vadon élő állatok által okozott kár esetén az állattartó a fokozott veszéllyel járó tevékenység szabályai szerint felel.

- Gyakran okozhatnak balesetet a vadon élő állatok közúton haladó gépjárművel ütközve.

- A vadászatra jogosul személy akkor tehető felelőssé, ha a baleset autó- illetve gyorsforgalmi úton történt, vagy ha közvetlenül vadászati tevékenység okozta (vadhajtás során terelték az útra az állatokat), illetve abban az esetben, ha az adott útszakaszon nem volt vadveszélyt jelző tábla.